Oefeningen voor je rug


Veel mensen krijgen, vaak door een gebrek aan voldoende beweging, last van hun rug. Erg vaak is dit de onderrug. Daarom geven we je graag enkele eenvoudige oefeningen mee die je eender waar kan doen zonder dat je er fitnesstoestellen voor nodig hebt. Het zijn basisoefeningen om vooral je onderrug te verstevigen. Je kan deze oefeningen dagelijks doen.

Let op je houding
De eerste oefeningen is niet echt een oefening, maar eerder een bewust worden van hoe vaak je per dag een houding aanneemt die slecht is voor je rug. Probeer er vanaf nu op te letten hoe je houding is. Merk je tijdens het werken plots dat je wat onderuit gezakt zit? Of net voorover gebogen? Recht je rug en zorg dat je voor je kan kijken ipv naar beneden/boven. Eventueel moet je je werkplek ergonomischer maken.
Maar het kan je uiteraard overal en eender waar overkomen dat je houding niet ideaal is. Probeer er vanaf nu af en toe aan te denken om je houding te verbeteren.

De stoeloefening
Zet je in een goede houding op een stoel. Hang je arme achter de leuning en trek lichaam en armen naar elkaar toe. Je zal merken dat je schouders een beetje naar achter worden getrokken en tegelijk dat je rug rechter wordt. Een ideale oefening voor mensen met zittend werk (maar probeer toch ook af en toe even van je plaats weg te gaan).

Holle/bolle rug
Zet je op handen en knieën op de grond, kijk naar de grond. Maak nu afwisselend en op een rustig tempo een holle en een bolle rug. Kijk omhoog wanneer je de holle rug maakt, kijk naar je knieën wanneer je de bolle rug maakt. Deze oefening werkt zeer ontspannend voor de onderrug.

Uitrekken
Vertrek vanuit dezelfde positie (op handen en knieën), maar zet nu je handen zo ver mogelijk vooruit en houd dit even aan. Daarna trek je je handen langzaam naar je toe tot je met je poep op je hielen zit. Blijf je handen de hele tijd op de grond houden. Herhaal deze oefening een paar keer.

Links/rechts uitsteken
Begin ook nu weer op handen en knieën. De bedoeling is dat je tegelijk één arm en één been uitstrekt, uiteraard een tegengestelde arm en been. Dus bv. je linker arm en je rechter been. Doe dit op je gemak zodat je je evenwicht niet verliest. Doe deze oefening maximum 12à15 keer per kant.

Later geven we je nog meer rugoefeningen

Sportieve groeten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s